Piwo.
Miejsc na tarasie
Miejsc w lokalu
Ekstrakt: 16 %
Alkohol: 7,5 %
Fermentacja: górna
Piwo o głębokiej czerwonej barwie, historycznie wywodzące się z Irlandii. Do nas dotarło okrężną drogą poprzez Amerykę. Właśnie tam nabrało tych niespotykanych i niepowtarzalnych aromatów oraz charakterystycznej cytrusowej goryczki. Dzięki użytym chmielom o rodowodzie zza Wielkiej Wody w piwie tym, można doszukać się zapachów cytrusowych , słodkich owoców tropikalnych, delikatnej woni płatków róży, soczystego zapachu czarnego bzu, a nawet świeżego igliwia wprost z sosnowego lasu. Wyczuwalna goryczka została okryta owocową słodyczą, sprawiając, że każdy łyk tego piwa wywoła pragnienie wzięcia następnego.
Ekstrakt: 12 %
Alkohol: 5,1 %
Fermentacja: górna
Duma tradycyjnego piwowarstwa bawarskiego. Mało kto wie, że klasyczne bawarskie pszeniczne to jedno z trudniejszych i bardziej wymagających piw w produkcji. Klasyczne bananowo – goździkowe aromaty Bawarskiej Dumy browarniczej pochodzą od specjalnych szczepów drożdży, które fermentują w specyficznie dobranych warunkach. Kremowa piana oraz naturalna mętność nadaje apetycznego wyglądu, wraz z aromatem bananowym prezentuje się niczym deser owocowy. Po pierwszym, pozytywnie zaskakującym łyku, okazuje się, że piwo to choć słodkie w aromacie, w smaku jednak jest wytrawne. Właśnie ta wytrawna podbudowa sprawia, że to piwo idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia w letnie upały.
Ekstrakt: 12 %
Alkohol: 5,3 %
Fermentacja: dolna
Ten złocisty trunek przywędrował do nas od sąsiadów zza południowej granicy. Jednakże zaprezentował się w naszych progach w zupełnie odmiennej i nowatorskiej odsłonie, bogatej w nuty ziołowe, kwiatowe, z dozą delikatnych zapachów czerwonych owoców. Wszystko to dzięki świetnie dobranej kompozycji chmieli ze Starego Kontynentu. Słodowość i szlachetna goryczka świetnie ze sobą współgrają dążąc do idealnej równowagi. Piwo na każdą okazję, dobre na każdą porę dnia i roku.
Ekstrakt: 12 %
Alkohol: 4,7 %
Fermentacja: górna
Ciemny jak noc kolor i delikatna beżowa pianka, skrywają prawdziwe oblicze tego napoju. Z pozoru ciężki i niepijalny trunek, szokuje lekkością, półsłodkim smakiem oraz bogactwem aromatów. Z każdym łykiem piwo to ukazuje swoją intensywność smaku, poczynając od lekkiej, palonej goryczki, przez delikatną czekoladową słodkość, aż po goryczkowy smak kawy. Po pierwszym łyku można wyczuć wyraźne nuty owocowe i kwiatowe pochodzące od wyselekcjonowanych odmian chmielu. Wszystko to za sprawą odpowiednio dobranych słodów, które tworzą wspólnie zharmonizowaną całość.
Ekstrakt: 12 %
Alkohol: 4,9 %
Fermentacja: górna
Ciemny jak pochmurny letni wieczór kolor i delikatna beżowa pianka, skrywają prawdziwe oblicze tego napoju. Z pozoru ciężki i niepijalny trunek, szokuje lekkością, słodkim smakiem, oraz bogactwem aromatów. Z każdym łykiem piwo to ukazuje swoją intensywność smaku, poczynając od lekkiego kawowego, przez delikatny i słodki smak czekolady, aż po chmielową goryczkę piwa. Po pierwszym łyku można wyczuć wyraźne nuty owocowe i kwiatowe pochodzące od wyselekcjonowanych odmian chmielu. Wszystko to za sprawą odpowiednio dobranych słodów, które tworzą wspólnie zharmonizowaną całość. Jakość tego piwa została doceniona przez profesjonalnych sędziów Konkursu Piw Rzemieślniczych KPR 2017 i zostało ono nagrodzone brązowym medalem.
Ekstrakt: 16 %
Alkohol: 6,7 %
Fermentacja: dolna
Legendarny trunek pamiętający czasy Ligi Hanzeatyckiej. Pierwszy raz piwo to zostało wyprodukowane w mieście Einbeck, w północnych Niemczech, a styl ten zyskał sporą popularność na terenach Hanzy. Sukces sprzedaży był na tyle duży, że browary z innych miast, widząc potencjał tego piwa, zaczęły je produkować. Na przestrzeni lat nazwa stylu wyewoluowała z charakterystycznej – Einbeck do bardziej uniwersalnej nazwy – Bock, co po niemiecku znaczy kozioł. Niemiecka tradycja znów zawitała do Browaru Miejskiego Sopot i na pewno spełni oczekiwania najbardziej wymagających piwoszy.
Styl: American Oatmeal Dry Stout
Ekstrakt:12%
Alkohol: 5,1%
Fermentacja: górna
Niesamowicie ciekawe połączenie klasycznego irlandzkiego stylu piwnego z chmielami z Nowego Świata. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskaliśmy nietuzinkowe aromaty chmielowe, owocowe, żywiczne podbite aromatami prażonych zbóż, palonej kawy, gorzkiej czekolady, czy nawet kojarzące się ze smakiem prażonego słonecznika. Zaskakująca lekkość piwa w połączeniu z bogactwem aromatów wprawia w pozytywne zaskoczenie każdego smakosza. Spróbuj tego piwa a przekonasz się jak nietypowe może być tak z pozoru zwyczajne, nudne i oklepane, ciemne piwo.
Styl: Wine Barrel Aged Smoked Double Bock
Ekstrakt: 18,0 %
Alkohol: 8,5%
Fermentacja: dolna
Nietypowy mariaż klasycznego piwa niemieckiego (Koźlak) z klasycznym piwem belgijskim (Flanders Red Ale). Ta alchemiczna mieszanka została wzbogacona aromatami typowymi dla alkoholi leżakowanych w dębowych beczkach – wanilia, dębina, sherry czy rum. Piwo to leżakowało ponad pół roku w beczce po czerwonym winie a dzięki temu nabrało niebywałych, rzadko spotykanych walorów zapachowych. Lekko kwaskowy, orzeźwiający smak, podkreśla nietypowy charakter tego piwa.
Ekstrakt: 22 %
Alkohol : 9 %
Fermentacja: górna
Imperialny stout to piwo o rodowodzie brytyjskim, produkowane specjalnie na dwór Carski, stąd jego pełna nazwa Russian Imperial Stout. Jest to starszy kuzyn naszego rodzimego Porteru Bałtyckiego. Piwo o potężnej mocy i intensywnej fakturze. Czarne i gęste, jak bezksiężycowa grudniowa noc. Gładkie i zniewalająco bogate w smaku. Zapewnia wyzwanie dla zmysłów i plejadę wrażeń dla degustatora. Rozgrzewa w zimowy, mroźny wieczór lepiej niż płomień z kominka. Spróbuj naszego stoutu a przekonasz się o jego potędze!
Ekstrakt: 22 %
Alkohol : 10 %
Fermentacja: górna
Piwo w stylu belgijskim, nawiązujące do tradycyjnych piw Trappistów. Piwo wyraźnie słodowe zachowujące wytrawny belgijski powab. Karmelowe i tostowe nuty uzupełniane są bogatą i złożoną owocowością tworzącą zupełny, sharmonizowany bukiet. Wielka acz skrzętnie ukryta moc naszego Grand Quadrupla pozwala odczuć sielankę belgijskiej wsi, swobodę i przestrzeń prowincjonalnych pól i łąk oraz daje ponieść się wizji flamandzkich krajobrazów.
Ekstrakt: 12%
Alkohol: 5,5%
Fermentacja: Spontaniczna
Piwo o orzeźwiającej kwasowości będące wariacją na temat naszego znanego i cenionego piwa Pszenicznego. Nawiązuje do klasycznych piw belgijskich w stylu kwaśnym z dodatkiem owoców (Kriek, Framboise itp.). W naszym wykonaniu zostały użyte wiśnie, które swoim aromatem i smakiem doskonale współgrają z piwem. Piwo to zostało złotym medalistą i zajęło I miejsce na Konkursie Piw Specjalnych w kategorii Piwa Kwaśne, zorganizowanym przy XVIII Szkole Technologii Fermentacji.
Uwaga: piwo zaskakuje smakiem i aromatem zarówno wytrawnych piwoszy jak i amatorów „złocistego trunku”.
Ekstrakt: 15%
Alkohol: 6,5%
Fermentacja: Górna
Autorem receptury jest Dawid Chmurzyński, piwowar domowy, zwycięzca konkursu dla piwowarów domowych, który został zorganizowany przez Browar Miejski Sopot. Piwo to zostało uwarzone w ramach warsztatów piwowarskich prowadzonych przez naszych Piwowarów, w których uczestniczył laureat. Cechą charakterystyczną tego piwa jest połączenie aromatycznych chmieli amerykańskich z trawą cytrynową. Cytrusowy aromat jest zniewalający, a wrażenia z picia tego piwa pozostaną na pewno niezapomniane. Zalecane do gaszenia pragnienia w letnie upały oraz poprawy humoru w dni deszczowe.